Marloes van der Hoek
Wikke van Houwelingen

studio
Marcusstraat 52
Amsterdam

tel: 06 1683 2203
info@marloesenwikke.nl

management: Fleur Feij
fleur@marloesenwikke.nl

 

 

Interieur

voorstelling
In deze opera locatievoorstelling, op basis van het symbolistische stuk van Maurice Maeterlinck, staan twee mannen in de achtertuin van een huis. Ze kijken naar het avondlijk geluk van een klein gezin. Maar de mannen komen met slecht nieuws. Nieuws dat het geluk van het gezin voor altijd zal verstoren. Hoe langer de mannen blijven staan kijken, hoe moeilijker het lijkt om het slechte nieuws te brengen. Er is iets ongrijpbaar aantrekkelijks aan de rust die de onwetende familie uitstraalt. Dus kijken ze nog even, de mannen in de tuin. Om het geluk iets meer tijd te gunnen.

vormgeving
We richten twee tegengestelde werelden in. Voor de wereld van de mannen maken we een moeras van zwarte modder. Bij elke stap is een zuigend geluid hoorbaar, lopen gaat moeizaam. Rekwisieten worden uit de modder getrokken, zoals de crossfiets waar de kinderen op fietsen. Het is een moeras van herinneringen. De wereld van het gelukkige gezin is een frisgroene grasweide, waarin we bloemen laten bloeien. Deze werelden worden gescheiden door een half-transparante wand, die kleine kiertjes zicht laat. Ineens wordt de wand geruisloos en volautomatisch open gedraaid, als een choreografie die een eigen leven lijkt te leiden. Het publiek zit in een halve cirkel om het moeras. Aan het eind van de voorstelling blijkt zich een a capella koor tussen het publiek verborgen te hebben.

Huis aan de Werf/ Oerol 2008

regie Matthias Mooij

licht Maarten Warmerdam

kostuums Judith de Zwart

fotografie Willem Sluyterman van Loo
en eigen foto’s

decor M\\W

Lees