Marloes van der Hoek
Wikke van Houwelingen
info@marloesenwikke.nl

Carry Hendriks, Management
carry@marloesenwikke.nl

Merel de Vroome, assistent
merel@marloesenwikke.nl

Wombtombs

Cocons als gezwachtelde schuilplaatsen hangend in een golvend landschap waarin kleine poelen verstopt liggen. Het landschap als een tussenruimte, een bardo, van stof dat weer tot stof wordt, zoals alles dat leeft weer tot stof wordt. Of tot vloeistof.

Zweven, torsen, tillen, dragen – het ingewikkelde leven gevangen of bevrijd, zich terugtrekkend in een ‘carrier bag‘. Van buiten bezien ogenschijnlijk doods, maar van binnen borrelend, transformerend, incuberend. We trekken eraan voorbij, rouwend om de soep van het leven, ons een weg banend door de composthoop, waar we het oude verteren en plaats maken voor …

‘Hospicing modernity’, noemt de Braziliaanse activist Vanessa Machado de Oliveira het begeleiden van dit onomkeerbare sterfproces van onze moderne toxische samenleving. Geïnspireerd door haar denken vraagt kunstenaarsduo Boogaerdt/VanderSchoot bezoekers op uitnodiging van MU om samen te komen in de organische en technologische barsten van onze uit elkaar vallende wereld om deze gezamenlijk met zorg naar het einde te helpen. Ze worden daarbij ondersteund door de Boliviaanse sjamaan Ibelisse Guardia Ferragutti die het landschap kleurt met polyfone geluidssculpturen en met regelmaat voorgaat in rouwrituelen waaraan het publiek kan deelnemen.

Samen met Boliviaanse sjamaan/theatermaker Ibelisse Guardia Ferragutti creëren we, gedurende de looptijd van de tentoonstelling, rouwrituelen waaraan bezoekers kunnen deelnemen. Ibelisse maakt ook de polyphone soundscape van deze wereld. De praktijk van BVDS werkt, leeft en beweegt als een infectious event. Rodrik Biersteker animeert de videobeelden, Lotte Goos de sculpturen, Wikke van Houwelingen (Marloes&Wikke) het landschap, Julian Maiwald het licht, maar alles ademt samen en creaties bewegen door verschillende lichamen en media voordat ze landen in het werk.

 

Mu Hybrid Art House 2024

Concept en regie Boogaerdt&vanderSchoot

Sculpturen Lotte Goos

Videobeelden Rodrik Biersteker

Performance Ibelisse Guardia Ferragutti

Lichtontwerp Julian Maiwald

Lees